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Subject:  ESR on manufacturing – Permanent joints 

    

Question:  
Do the requirements related to permanent joints given in Annex I, sections 3.1.2 and 3.1.3 apply 
also to permanent joints other than welded joints? 

  

Answer:   
The definition in Article 2 (13) also covers other permanent joints such as e.g. those produced by 
brazing, braze welding, expansion, gluing, frottage and riveting. 
 
For that reason, the requirements of Annex I Sections 3.1.2 and 3.1.3 apply also for these types 
of joints. 
 
Note: Removable expansion devices (e.g. expansion plug for sealing exchanger tubes) do not 
require destructive methods to be disconnected and therefore are not permanent joints. 
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