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Subject:  Assemblies – marking of pressure equipment marking up an assembly 

    

Question:  

When items of pressure equipment making up an assembly have not been previously subjected 
to an assessment and are therefore assessed at the same time as the assembly in accordance 
with the point a) of article 14 paragraph 6, shall they carry the information required in Annex I 
section 3.3? 
 

  

Answer:  No.  
 
In that case Annex I section 3.3 requires that an appropriate document (operating instructions for 
the assembly) includes the information specified in this section. It is reminded that the operating 
instructions shall clearly identify all items of pressure equipment making up the assembly 
 
Reason: As the product put on the market is an assembly, the requirements only apply to this 
assembly. This is confirmed by Article 19 paragraph 2. 
 
Note 1: In conformity with Annex IV of PED, the declaration of conformity of the assembly must 
also contain the description of the items of pressure equipment constituting the assembly (See 
also Guideline J-08 (CLAP X206)).  
 
Note 2: This does not preclude the assembly manufacturer from marking appropriate 
characteristics on items of equipment which can be necessary for safe installation, operation or 
use and, where applicable, maintenance and periodic inspection. 
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