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Subject:  Classification – Pressure equipment covered by article 4 § 3 

    

Question:  

Article 14 paragraph 3 states that a manufacturer may choose to apply one of the conformity 
assessment procedures which apply to a higher (conformity assessment) category if available.  
 
Does this mean that a manufacturer of pressure equipment covered by Article 4, paragraph 3, 
referred to as Sound Engineering Practice (SEP), can choose to apply Module A for example and 
hence apply a CE Marking? 

  

Answer:  No. 
 
Article 4, paragraph 3 explicitly prohibits CE marking of SEP pressure equipment. 
 
Article 13 paragraph deals with the classification of pressure equipment referred to in Article 4, 
paragraph 1 (not paragraph 3) and Article 14 sets out how the conformity assessment procedures 
should be determined for such equipment. Therefore Article 14, paragraph 3 does not apply to 
SEP pressure equipment and it does not provide any derogation to the provision in Article 4, 
paragraph 3 that specifically prohibits CE Marking of SEP pressure equipment. 
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