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Subject:  Scope – Propellant gas cartridges for portable extinguishers 

    

Question:  
Are propellant gas cartridges*) for portable extinguishers in the scope of the Pressure Equipment 
Directive? 

  

Answer:  Those cartridges when transported separately are covered by ADR and consequently excluded 
from PED due to Article 1, paragraph 2 (s). 
 
If such cartridge is used in a fire extinguisher (a PED assembly) it is in the scope of PED Directive. 
 
NOTE: See Guideline A-01 (CLAP X008) and Guideline B-14 (CLAP X071). 
 
 
*) the term used in the context of the ADR is different: depending on size: propellant gas cartridges 
can either be (non-refillable or refillable) cylinders or (non-refillable) gas cartridges. 
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