
AFNOR Normalisation et UNM Site : http://portailgroupe.afnor.fr/public_espacenormalisation/afnorunmclap/ 

 

 

    

 Guideline  A-01  CLAP 
  FORM N°X008 

 

    Version :   1 
     

Directive 2014/68/EU 
 Adopted by WGP : 08/01/2016  

 
   

  Adopted by CLAP : 08/01/2016  

    
Directive References: Article 4 § 1 a)  Article 1 § 2  Annex II Table 2 

    

 

Subject:  Scope – Portable extinguishers 

    

Question:  
Are portable extinguishers within the scope of the Pressure Equipment Directive or are they 
covered by the exclusion in Article 1, paragraph 2 (s) for equipment covered by the ADR? 

  

Answer:  They are covered by the Pressure Equipment Directive. 
 
Reason: 
Portable extinguishers are specifically mentioned in Article 4 paragraph 1.a) (i) second indent and 
Annex II, Table 2 of the Pressure Equipment Directive. 
 
 
All fire extinguishers according UN 1044 are specifically mentioned in special provision 594 of 
ADR as an exclusion when appropriately packed for transport. 
 
Thus, these extinguishers are not covered by the exclusion in Article 1 paragraph 2 (s) of the PED. 
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